In deze zomereditie van onze nieuwsbrief vind je lekker veel leesvoer voor de vakantie. Voor het programma Veerkrachtig BoTu 2028 houden we de komende jaren met een Veerkrachtmonitor de ontwikkeling in het gebied bij. De publicatie over de opzet en de uitkomsten van de Masterclass Design For A Just City Rotterdam is gereed. En je leest over onze training voor integrale gebiedsontwikkeling die in september bij de Gemeente Rotterdam van start gaat. Het onderzoeksrapport Op weg naar de omgevingsvisie Delft is vanaf nu beschikbaar op onze website en ook de allereerste editie van het Veldacademie Magazine. Floor Hofman heeft voor ons het thema sociale veerkracht verkend met filmische portretten van verschillende gemeenschappen in IJsselmonde. En natuurlijk hebben we ook weer stageplekken beschikbaar, dit keer onder andere voor een onderzoek over Samenvoegen op Zuid.
Proeftuin Botu
In de wijk Bospolder-Tussendijken (BoTu) gaat de komende jaren flink geïnvesteerd worden. Zo moet BoTu een van de eerste wijken zijn die van het gas af gaat in Rotterdam. Het programma Veerkrachtig BoTu 2028 heeft de ambitie om de investeringen maatschappelijk te laten renderen, bijvoorbeeld door het warmtenet met jongeren uit de wijk aan te leggen. Wordt BoTu zo inderdaad een veerkrachtiger wijk en blijft de wijk in the lead? Veldacademie onderzoekt de komende jaren of de ambities van het programma gerealiseerd worden. Zo wordt BoTu een proeftuin om van te leren voor de hele stad.
JUST CITY - DE RECHTVAARDIGE STAD ALS ONTWERPPRINCIPE
Kunnen we de stad ook op een andere manier ontwikkelen, op basis van gedeelde waarden en niet gedreven door belangen van markt en politiek? In de internationale Masterclass Design For A Just City Rotterdam onderzochten deelnemers een alternatieve toekomst voor vier Rotterdamse gebiedsontwikkelingen: Hart van Zuid, Feyenoord City, Crooswijk en Cool-Zuid. Dit gebeurde aan de hand van de Just City Index, een manier om na te denken over de ontwikkeling van de stad vanuit principes van rechtvaardigheid. De resultaten en opzet van de masterclass zijn nu te lezen in een publicatie. (Foto: Iris van den Broek)
TRAINING GEBIEDSONTWIKKELING BEPROEFD IN LIBANON
Stedelijke ontwikkeling vindt steeds meer in interdisciplinaire teams plaats. Hoe breng je professionals vanuit allerlei verschillende achtergronden in positie om volwaardig deel te kunnen nemen aan een complex ruimtelijk proces? Kunnen we gezamenlijk aan integrale gebiedsvisies, deelplannen en omgevingsvisies werken en daarbij ieders expertise effectief benutten? Veldacademie heeft met het Institute for Housing and Urban Development Studies (IHS) een training ontwikkeld om specialisten stapsgewijs te ondersteunen: van probleemanalyse over ideevorming naar strategievorming. De eerste training vond plaats in Beiroet en in het najaar starten we met een interne training voor de gemeente Rotterdam. Ook interesse in een training? Lees er meer over op onze projectpagina of mail ons voor meer informatie.
OP WEG NAAR DE OMGEVINGSVISIE DELFT
Hoe ziet de ideale leefomgeving in Delft eruit? En welke keuzes zou de stad moeten maken als belangen botsen? Veldacademie sprak met 5000 Delftenaren over de inrichting van de stad. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat de Delftenaren graag betrokken zijn bij de inrichting van hun stad. Ze houden van de karaktervolle stad en staan bijzonder open voor gemengde wijken waar verschillende groepen kunnen wonen. Deze en heel veel andere resultaten kun je nalezen in het onderzoeksverslag, dat vanaf vandaag te lezen is op onze website.
VELDACADEMIE MAGAZINE
Wat is positieve wijkontwikkeling en hoe betrek je bewoners bij de ontwikkeling van de stad? Kan een fysieke ontwikkeling, zoals de vernieuwing van een riool of de duurzaamheidsopgave, de sociale ontwikkeling van een wijk versterken? En wat kunnen studenten bijdragen aan duurzame stadsontwikkeling? Veldacademie Magazine, editie zomer 2019, staat helemaal in het teken van wijkontwikkeling. Je leest hoe we bijdragen aan het urban living lab Reyeroord in Rotterdam, over onze langdurige betrokkenheid bij het project Gezond in Beverwaard en wat opdrachtgevers vinden van onze aanpak bij Gesprek met de Stad. Je leest hoe veerkracht handen en voeten kan krijgen en we stellen je voor aan onze onderzoeksraad. Met deze en veel andere artikelen willen we concreet laten zien hoe wij samen met onze partners werken aan de lerende stad. Je kunt het magazine gratis downloaden op onze site of bestellen via info@veldacademie.nl. (Foto: Jan van der Ploeg)
“WANNEER JE MENSEN FILMT, LEER JE ZE VAN HEEL DICHTBIJ KENNEN”
Wat maakt dat mensen zich thuis voelen in een wijk? Floor Hofman is documentairemaker en filmde voor de Veldacademie realistische portretten van sociale veerkracht in IJsselmonde. Ze trof er hechte, soms ook wel opvallend gesloten gemeenschappen. Ze filmde er drie: een buurtrestaurant, een kerk en een scoutingvereniging. We interviewden Floor over haar films. Je kunt dit interview nalezen en de films bekijken op onze website.
NIEUWE STAGEPLAATSEN VOOR ONDERZOEK SAMENVOEGEN OP ZUID
Na de zomer hebben we diverse stageplekken voor het project Samenvoegen op Zuid. We zoeken studenten bouwkunde en studenten die zich specialiseren op het gebied van vastgoed en makelaardij.
Waar gaat Samenvoegen op Zuid over? De gemeente Rotterdam wil stimuleren dat er meer grotere woningen komen, geschikt voor gezinnen. Veel gezinnen prefereren grondgebonden woningen, maar de mogelijkheid om meer grondgebonden woningen te realiseren op Zuid is beperkt. Daarom onderzoeken we of gewenste kenmerken van zo’n grondgebonden woning ook gerealiseerd kunnen worden door gestapelde woningen samen te voegen. Het gaat om een ontwerpend onderzoek dat we samen met de diverse stakeholders uitvoeren.
Heb je interesse om mee te werken als stagiair aan een vervolg van dit project? Meld je dan aan via info@veldacademie.nl. Meer informatie over dit project vind je op onze website.