Er is een steeds grotere noodzaak om samenhangende ruimtelijke strategieën te ontwikkelen voor gebiedsontwikkeling, op basis van de input van verschillende specialisten. Maar hoe kunnen specialisten zonder achtergrond in ruimtelijke ontwikkeling deelnemen aan het planningsproces? Welke vaardigheden moeten ze daarvoor hebben? Om integrale planningsprocessen te steunen en stimuleren, ontwikkelt Veldacademie samen met het Institute for Housing and Urban Development Studies (IHS) een training.
De training biedt vooral praktische handreikingen en richt zich op actuele cases. Zo heeft de stad Rotterdam een verdichtingsstrategie die duurzaamheidsdoelen combineert met economische groei en sociale ontwikkeling. En in Beiroet bedreigt private ontwikkeling de publieke toegankelijkheid en het behoud van de kustlijn en is er nog maar weinig bewustzijn dat publieke ruimte en cultureel erfgoed behouden moeten blijven.
Doel van de training is om een brede groep specialisten te laten participeren in stedelijke ontwikkelprocessen. De training is vooral bedoeld voor professionals of studenten met een niet-ruimtelijke achtergrond die betrokken zijn bij stedelijke ontwikkelopgaven. Denk aan onderwijsspecialisten, gezondheidsdeskundigen of vastgoedmanagers. Dit kunnen ook burgers of vrijwilligers zijndie als belanghebbende betrokken zijn bij gebiedsontwikkeling.
Casus Libanon
In de steden van Libanon is de toegang tot de publieke ruimte beperkt. Er is onvoldoende publieke ruimte, de kwaliteit van de publieke ruimte is vaak laag en de publieke ruimte die er is, is lang niet altijd toegankelijk voor iedereen. Nahnoo is een NGO geleid door jonge mensen die vrijwilligers wil stimuleren om aan een inclusieve samenleving te werken. Met beïnvloedingscampagnes willen ze zorgen voor goed bestuur en behoud van publieke ruimten en cultureel erfgoed. Met multidisciplinair en participerend onderzoek, workshops en kleinschalige activiteiten stellen ze burgers in de gelegenheid om bij te dragen aan stedelijke ontwikkeling en helpen ze hen vaardigheden te verwerven die nodig zijn om beleidsmakers op lokaal en nationaal niveau te beïnvloeden.
De campagnes van Nahnoo zijn heel succesvol en trekken vrijwilligers aan van verschillende achtergronden. De staf van Nahnoo zoekt daarom goedwerkende en praktische instrumenten die gemakkelijk in hun projecten geïmplementeerd kunnen worden. Samen met Nahnoo, de Notre Dame University-Louaize (NDU) en de Institute for Housing and Urban Development Studies (IHS) maken we daarom een ‘training voor de trainers’ toolbox, toegespitst op deze specifieke vraag. De toolbox is en wordt ontwikkeld in de praktijk van Beirut met een groep stafleden en vrijwilligers.
Uitdagingen in Nederlandse steden
In Nederlandse steden is er een toenemende behoefte aan integrale en aan omstandigheden aanpasbare ruimtelijke strategieën waarbij de input van verschillende specialisten is meegenomen. Rotterdam is een goed voorbeeld. Het aantal bewoners in Rotterdam neemt snel toe, met een huizentekort als gevolg. Daarom plant de gemeente nieuwe woningen, vaak samen met ontwikkelaars, terwijl de stad tegelijkertijd een antwoord moet geven op grote hedendaagse vraagstukken zoals de energietransitie, economische hervormingen, veranderende mobiliteit, toename van obesitas of eenzaamheid. Hoe adresseer en analyseer je al deze vraagstukken en vertaal je ze in een ruimtelijke visie? Een gedeelde kennisbasis – het spreken van dezelfde ‘taal’ – is essentieel voor een goede samenwerking. In de realiteit ontbreekt deze vaak en dan voelen specialisten zich onvoldoende in staat om volwaardig deel te nemen aan planningsprocessen. Daarom heeft de gemeente Rotterdam besloten om de training Stedelijke Ontwikkeling te implementeren binnen de gemeentelijke organisatie.
Het eerste deel van de training voor de gemeente zal beginnen in oktober 2019 (eerste twee modules), in maart 2020 volgt het tweede deel (derde module). Gemeenteambtenaren kunnen zich inschrijven via de Rotterdamse Beleidsacademie (Sophie Opleidingsportaal).
Nieuws