Veldacademie doet voor het Gesprek met de Stad onderzoek onder bewoners. De komende weken publiceren we elke week een korte blog over onze belevenissen in het veld. Dit is de zevende blog in de serie. Dinsdag 11 april vond er een focusgesprek plaats op de Arentschool. Amélie Dufour doet verslag.
Archeoloog, zuster in een bejaardentehuis, profvoetballer en tolk: leerlingen van de Arentschool in Kralingen-West weten wel wat ze later willen worden. Maar hoe denken ze dat Rotterdam er in de toekomst uit zal zien? ‘’In 2037 vieren we culturendag: dan komen mensen van allerlei verschillende culturen bij elkaar om een feestje te vieren!’’
Acht leerlingen uit groep zeven en acht van deze gemengde buurtschool praten vandaag met Veldacademie-interviewers Tara en Isabelle over de toekomst van Rotterdam. Van pizza’s bezorgd door drones (‘’Ik ben nog wel benieuwd hoe ze aanbellen, een geprogrammeerde robotarm misschien?’’), een fitnesszaal bij elk restaurant waar je meteen terecht kunt als je teveel hebt gegeten om gezond te blijven (‘’Of tegelijkertijd! – Nee joh, dat is toch niet gezond!’’) tot de ontwikkeling van Rotterdam als miljoenenstad (‘’Door verschillende rijken, net als in de Efteling, blijven mensen goed met elkaar omgaan’’).
Hoewel de mobiele telefoon handig is in bepaalde situaties (‘’Mijn vriend woont héél ver weg in Capelle aan den IJssel, daar kan ik niet altijd zomaar naar toe’’), hopen de kinderen dat dat we elkaar over twintig jaar ook gewoon op straat blijven ontmoeten. ‘’Online is toch niet helemaal écht. Of je telefoon is opeens leeg, dat kan ook nog.’’ En hoewel nieuwe technologie zoals het digibord dat ze in de klas gebruiken de lesstof kan verduidelijken door bijvoorbeeld een filmpje te laten zien, hopen ze dat er in de toekomst geen robots voor de klas zullen staan. Een speciaal kinderbos midden in de stad waar hutten niet kapotgemaakt mogen worden: dat zou dan wél weer een goed idee zijn.
De archeoloog in spe maakt zich wel een beetje zorgen of zijn beroep over twintig jaar nog bestaat. Is dan niet alles al ontdekt? ‘’Iets uit de jaren tachtig of negentig kun je natuurlijk ook gewoon op Marktplaats vinden’’, zegt hij bedenkelijk. ‘’Of bij je opa en oma thuis!’’, vult een enthousiaste klasgenoot aan.
Wil je meer weten over opzet en achtergrond van het Gesprek met de Stad en zelf mee praten over de toekomst van Rotterdam? Kijk dan op www.gesprekmetdestad.nl.