Afstuderen bij Veldacademie betekent ontwerpen in de praktijk, in contact komen met de mensen die erover gaan en zo een zinvolle bijdrage leveren aan de stad. In september 2019 start weer een nieuwe afstudeerstudio. Wil jij je tanden zetten in een actuele opgave en worden klaargestoomd voor de praktijk? Ben je niet bang het gesprek aan te gaan met opdrachtgevers, bewoners en ondernemers? Wil je dit doen in een dynamische omgeving met studenten en professionals van verschillende disciplines? Formuleer dan samen met ons een afstudeerproject dat aansluit bij jouw interesse en de actuele ontwikkelingen in Rotterdam.
Voor de opleiding Bouwkunde aan de TU Delft heeft Veldacademie een eigen afstudeerstudio. Hier kun je een sociaal-ruimtelijke opgave ontwikkelen. Bij ons werk je op locatie in Rotterdam met studenten van verschillende opleidingen aan concrete opdrachten van publieke en private partijen. Dit doe je door actief op zoek te gaan naar de context van de opgave en in gesprek te gaan met diverse betrokkenen. Daarmee is Veldacademie letterlijk een academie in het veld.
Je afstudeerproject bestaat uit onderzoek en ontwerp. In het eerste halfjaar focus je met je medestudenten op de 'vakoefening'. Tijdens deze concrete opdracht leer je een wijkanalyse maken, ga je in gesprek met bewoners en opdrachtgevers en organiseer je een bijeenkomst om de bevindingen te bespreken. Allemaal vaardigheden en inzichten die bij je eigen project goed van pas komen. Bovendien vorm je zo een groep waarmee je ook op excursie gaat langs relevante voorbeeldprojecten in binnen en buitenland. Lees om een beeld te krijgen van afstuderen bij Veldacademie de reeks alumni interviews.
De komende jaren werkt Veldacademie samen met AIR (Architectuur Instituut Rotterdam) in het Living Lab sociale veerkracht, waarmee in Rotterdamse wijken concreet getest wordt welke ruimtelijke interventies bijdragen aan een veerkrachtige samenleving. Thema’s als gezondheid, inclusiviteit, diversiteit en talentontwikkeling komen hierin onder meer aan bod. Binnen het Living Lab sociale veerkracht ben je vrij om je eigen afstudeerproject te formuleren, zolang dit een maatschappelijk relevante opgave is en je een ontwerp uitwerkt op een locatie in Rotterdam. Tijdens het intakegesprek formuleren we samen een project dat aansluit bij jouw interesses en de actuele ontwikkelingen in de stad.
Kijk voor meer informatie over de voorwaarden en het inschrijven op onze studentenpagina. Intekenen voor onze studio doe je via het Bouwkunde Inteken Systeem (BIS) met de code AR3VA110. De voorintekenperiode is vanaf maandag 29 april 11:00 uur t/m woensdag 1 mei 24:00 uur.
Inspiratie nodig voor je afstudeerproject? Bekijk dan onderstaand boekje met voorbeelden of bekijk onze projectdatabase.