Tien jaar Veldacademie betekent ook: tien jaar geweldige afstudeerders. In deze serie zoeken we een aantal alumni op om te vragen hoe het met ze gaat. Deze keer: Kim Bijman.
Kim Bijman heeft tijdens de master Urban and Cultural Geography aan de Radboud Universiteit haar onderzoeksstage gedaan bij de Veldacademie en onderzocht in deze periode de makerspace Bouwkeet, in Bospolder-Tussendijken. Kim over haar stageperiode:
“Bouwkeet is een plek waar buurtbewoners producten kunnen maken. Het initiatief heeft een buurtfunctie en de doelgroep zijn voornamelijk kinderen van tien tot vijftien jaar. Naast kinderen kunnen er ook volwassenen uit de wijk naar Bouwkeet komen om workshops te volgen in de verschillende werkplaatsen. Bouwkeet heeft een fablab, een houtwerkplaats, keramiekwerkplaats, metaalwerkplaats en textielwerkplaats. Het doel van Bouwkeet is om te zorgen voor empowerment, het verbreden van de leefwereld van de deelnemers en de ontwikkeling van ‘soft skills’.
Voor mijn afstuderen heb ik onderzocht of de contacten en activiteiten in Bouwkeet leiden tot een gemeenschapsgevoel. Daarnaast heb ik gekeken of dit gemeenschapsgevoel van invloed is op de drie doelstellingen van Bouwkeet. De onderzoeksgroep bestond uit volwassenen die werken bij Bouwkeet, vrijwilligers en kinderen die deelnemen aan de workshops. Gebruikte onderzoeksmethoden zijn: desk research, interviews en observaties. Een van de belangrijkste resultaten is dat mensen door te maken met elkaar in contact komen. Tijdens het maken leren mensen van elkaar, helpen elkaar en hebben sociale interacties met elkaar. De mensen die bij Bouwkeet werken voelen zich sterker verbonden met Bouwkeet dan de vrijwilligers. Kinderen vinden het leuk om naar Bouwkeet te gaan en geven aan dat zij zich verbonden voelen met de mensen die de workshops geven. Ook zijn er meerdere aanwijzingen voor het ontstaan van empowerment, soft skills en het verbreden van de leefwereld van de kinderen die deelnemen aan de workshop en een onderdeel van de Bouwkeet community worden. Zo geven kinderen aan dat zij thuis na deelname aan Bouwkeet zelf dingen kunnen maken, leren samenwerken met andere kinderen en in contact komen met rolmodellen.
Tijdens mijn onderzoeksstage heb ik niet alleen interviews afgenomen met gebruikers van Bouwkeet en observaties gedaan tijdens verschillende workshops. Zelf heb ik geassisteerd met het geven van keramiek workshops en textiel workshops. Voordat ik bij Bouwkeet kwam had ik nog nooit een naaimachine gebruikt en wist ik niet hoe je mooie borden en bekers kunt maken van keramiek. Het veldwerk bij Bouwkeet heeft mij dus niet alleen veel inzichten gegeven over de maakwereld en de effecten die het maken kunnen hebben op de mensen die gebruik maken van Bouwkeet. Zelf heb ik ook heel veel geleerd op het gebied van lesgeven aan kinderen en dingen maken door te assisteren bij de workshops en door zelf dingen te maken in de werkplaatsen. Ook na mijn veldwerkperiode ben ik vrijwilliger gebleven bij Bouwkeet. De combinatie van veldwerk en vrijwilligerswerk hebben mijn afstudeerperiode bij de Veldacademie en Bouwkeet erg leuk en leerzaam gemaakt!”
Meer weten over haar onderzoek? Stuur Kim een mailtje via kimbijman@outlook.com
Blog