Blog geschreven door Haroune Boufangacha
Op vrijdag 4 november was het Stadsmakerscongres (SMC) in Theater Zuidplein. Op het SMC worden specifieke maatschappelijke thema’s en opgaven gekoppeld aan concrete initiatieven. De nadruk lag op drie manieren van groeien. ‘Groene groei’, ‘sociale groei’ en ‘goede groei’ Tijdens het congres werden er talkshows gehouden, lezingen gegeven en - wat ik zelf het meest interessant vond - is de vorm waar je bij een tafel kon aanschuiven om over een onderwerp mee te praten en input te leveren.
Wat mij vooral van de opening is bijgebleven is dat er zo snel mogelijk woningen gebouwd moeten worden in Rotterdam, maar dat dit niet ten kosten mag gaan van de woningkwaliteit en de leefbaarheid. Hierbij wordt dan gedacht aan verdichten, bouwen bij ov-knelpunten en de auto terugdringen. Een grote uitdaging om ervoor te zorgen dat 60% van de woningen betaalbaar zijn in de toekomst. Hier kwamen mogelijke oplossingen voorbij met uitkijk op de toekomst waar ik ook aan kan bijdragen.
Met bovenstaande punten in mijn achterhoofd was het tijd om de sessies bij te wonen. Ik ben eerst bij een tafel aangeschoven die zich bezighield met Het Hart van Zuid (Zuidplein). Dit sprak mij enorm aan omdat ik zelf inwoner ben van Rotterdam-Zuid. De hoofdvraag van deze tafel was: Moet een gezonde stedelijk omgeving inclusief, veilig en toegankelijk zijn om met einddoel een gebied waar ouderen goed kunnen functioneren te creëren. Hierover werd aan tafel flink gediscussieerd, met het doel aan het einde van deze discussie een krantenkop te formuleren. Hoe is dit aangepakt en wat voor verhaal komt hierbij kijken over 40 jaar. We zijn uiteindelijk uitgekomen op de krantenkop: ‘Hart van Zuid succesvol gedotterd.’ Een bloedvat van de hartspier wordt weer open gemaakt en het hart wordt weer gezond. Het hart is Het Hart van Zuid.
WAT bereik je hiermee? Dat vertelt de onderkop, namelijk dat de levensverwachting van Rotterdammers met 6 jaar omhooggaat. En HOE bereiken we dit? Hier ontstond bij ons aan tafel een interessante discussie, met de conclusie dat er gezamenlijk geïnvesteerd moet worden door verzekeraars, gemeenten, ziekenhuizen en andere particuliere bedrijven in ontmoetingsplekken en gezonde leefomgevingen.
Na de interessante sessie over het Hart van Zuid was het tijd voor de lunch. Helaas vond ik de lunch niet zo heel lekker maar dat mocht de pret niet drukken. Want het was zo weer tijd voor het volgende thema; Hoe maken we belangrijke transities mogelijk. Denk aan de energietransitie of de mobiliteitstransitie. Dit laatste vond ik het interessants. We kunnen leuke ideeën bedenken, maar hoe zorgen we ervoor dat deze ook gerealiseerd worden? In de vorm van een podcast konden mensen hun ideeën voorleggen en deze werden gelijk bekritiseerd of weerlegd. Wat ik het meest interessant vond met betrekking tot dit onderwerp is dat we de kennis al lang hebben om deze transitie mogelijk te maken, maar dat we de financiering simpelweg niet rondkrijgen. Door goede samenwerkingen kunnen we dit wel voor elkaar krijgen. Maar hoe kun je bedrijven de voordelen tonen en zorgen dat ze gaan investeren? Dit was een eyeopener voor mij en ik heb hierover nog lang nagedacht.
Vervolgens ben ik samen met mijn studiegenoot aangeschoven bij een lezing over hoe de stad Rotterdam erover 100 jaar uit kan zien. De discussie daarna ging alle kanten op. Van de meeste innovatieve gedachten zoals bijzondere hoogbouw, zelfrijdende auto’s tot aan bouwen op het water. Het ging ook over klimaatverandering, want bestaan de randsteden überhaupt nog wel over 100 jaar door de zeespiegelstijging? Het interessante van de lezing was dat hier anders naar de lange termijn werd gekeken dan hoe bijvoorbeeld een ontwikkelaar naar de lange termijn kijkt. Voor een ontwikkelaar zijn lange termijn doelen tot 20 jaar terwijl bij dit onderwerp naar 100 jaar later werd gekeken en er rekening werd gehouden met de huidige en de generaties na ons.
Ik kijk terug op een leerzaam congres waarin ik op verschillende thema’s wijzer ben geworden. De interessante onderwerpen hebben ervoor gezorgd dat ik zeker naar een aantal onderwerpen met een andere bril op kijk. Ook de langere termijn en een diversiteit aan doelgroepen neem ik mee in mijn gedachten. Op het gebied van mijn studie (Ruimtelijke ontwikkeling en Planologie) heeft dit congres ervoor gezorgd dat ik nu met een andere blik naar stedelijke opgaves kijk. Dat ik dus niet alleen nadenk over hoe de woningnood zo snel mogelijk opgelost wordt en hoe de openbare ruimte eruit komt te zien. Maar dat ik ook andere punten meeneem, zoals klimaatverandering, gezonde leefomgeving voor iedereen en hoe dit effect heeft op de toekomst!