Onderzoek meerjarige leefstijlinterventie onder bassischoolleerlingen en hun gezin
Na een intensief project van 3,5 jaar zijn de bevindingen van Gezond in Beverwaard gedeeld in een seminar. De bijzondere werkwijze heeft waardevolle inzichten opgeleverd die bevestigen dat de inzet van een leefstijlcoach effectief is. Aan de hand van filmfragmenten gingen we in gesprek met mensen uit onderzoek, beleid en praktijk over de vraag hoe deze lessen geïmplementeerd kunnen worden in de praktijk. De focus op gezondheid bleek een ‘gevecht’, aldus projectpartner Marco van ‘t Wout van stichting Building Arts. Ook Carina van der Beek van het Rotterdams preventieakkoord benadrukte dat gezondheid om veel meer gaat dan niet roken, genoeg bewegen en gezond eten. Het is een grote uitdaging om middelen te vinden om daarop te sturen. Met aanwezigen van Erasmus MC, Feyenoord en de KCR werd inspiratie uitgewisseld hoe via de weg van rolmodellen, sport, kunst en cultuur kan worden bijdragen aan perspectief en talentontwikkeling.
Het project heeft onder meer geleid tot een partnerschap van de basisschool met sportclub Feyenoord en bezoek aan het IFFR. Eén van de kinderen uit de doelgroep concludeerde in een van de films tevreden dat door het realiseren van zijn speelobject ‘De Heilige Meeuw’ nu voor iedereen duidelijk is dat gezondheid meer is dan een appel eten. Als financier van het project nam Monique Schrijver van het Fonds Nuts Ohra het eerste rapport in ontvangst. Het eindrapport, een tweeluik, is nu ook online in te kijken!
• Gezond in Beverwaard, Bouwstenen uit de praktijk
Tijdens het seminar is ook gefilmd. Van de gebruikte filmfragmenten en het nieuwe materiaal wordt een documentaire gemaakt. Houd onze socials in de gaten voor de lancering.
Het project Gezond in Beverwaard is gefinancierd door FNO en uitgevoerd door Veldacademie, Stichting Building Arts en Stichting IJsselwijs, i.s.m. Erasmus MC, Springco en studenten van verschillende opleidingen.