Blog geschreven door Pien Duffhuis
De afgelopen vijf maanden heb ik stagegelopen bij de Veldacademie als onderdeel van de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling op Hogeschool Rotterdam. Wat mij heeft aangesproken aan de Veldacademie is de samenhang van de fysieke leefomgeving met de sociale en maatschappelijke vraagstukken in de stad. Hierbij is het voor Veldacademie van groot belang om bewoners en belanghebbende te betrekken bij het onderzoek dat wordt verricht.
Tijdens deze periode heb ik onder andere meegewerkt aan een mobiliteitsonderzoek in Oud-Charlois. Met het onderzoek is de actieve mobiliteit- wandelen en fietsen, in kaart gebracht. Ik heb mij beziggehouden met uiteenlopende taken zoals: het analyseren van data, enquêteresultaten verwerken in grafieken, het maken van kaartmateriaal. Daarbij heb ik veldwerk uitgevoerd in de vorm van: wijkobservaties, focusgroepen met bewoners, interviews met winkeliers, ondernemers en scholen.
Om te weten wat er speelt in een wijk, is het belangrijk de wijk in te gaan en bewoners te vragen naar hun ervaringen. Om de bewoners die deel hebben genomen aan het onderzoek iets terug te kunnen geven, heb ik een online omgeving vormgegeven. Daarop zijn alle onderzoeksmethoden, resultaten, literatuur, beeldmateriaal en online kaarten terug te vinden. Ben je nieuwsgierig naar de online omgeving, die is hier te bekijken. Tijdens het onderzoek heb ik nauw samengewerkt met collega’s van de Veldacademie, met een rijke schakering aan achtergronden. Ook in het werkveld is er samengewerkt met verschillende disciplines, namelijk: gemeente Rotterdam, bewonersinitiatief Stichting aan de Vliet en de wijkmanager en wijknetwerker van Oud-Charlois. Er zijn diverse meetings en contactmomenten geweest, om zo samen tot passende oplossingen te komen.
Veldwerk uitvoeren was een van mijn leerdoelen voordat ik begon aan de stageperiode. De Veldacademie heeft mij de kans gegeven om mezelf hierin te kunnen ontwikkelen de afgelopen maanden. Door deze leerzame ervaring ben ik tot het inzicht gekomen dat de sociale kant van de ruimtelijke ontwikkeling mij het meeste inspireert. Het onderzoeken en ontwerpen vanuit de gebruiker, zodat de ruimte om hen heen aansluit bij hun wensen.
Het uiteindelijke doel van dit onderzoek is toewerken naar kleine verkeersinterventies om meer ruimte te bieden aan voetgangers en fietsers in Oud-Charlois. Aan het einde van mijn stageperiode heb ik nog mee kunnen werken aan het voorstel voor deze interventies. Door middel van collagetechniek in Photoshop heb ik impressies gemaakt die mogelijke toekomstige scenario's laten zien. Op deze manier kun je bewoners en andere belanghebbende visueel inzicht geven in wat kleine interventies kunnen betekenen voor een wijk, in dit geval voor Oud-Charlois.
Ik kijk terug op een leerzame stageperiode waarin ik aan veel verschillende aspecten van het vakgebied heb mogen proeven. De fijne open omgeving, enthousiaste collega’s en interessante projecten hebben ervoor gezorgd dat ik op mijn plek zat. Met trots kan ik zeggen dat ik vanaf september ook aan mijn afstudeerstage bij de Veldacademie ga beginnen.
Blog