Veldacademie doet voor het Gesprek met de Stad onderzoek onder bewoners. De komende weken publiceren we elke week een korte blog over onze belevenissen in het veld. Dit is de vierde blog in de serie. Zaterdag 25 februari was het onderzoeksteam van de Veldacademie op de markt op het Visserijplein in Delfshaven. Amélie Dufour doet verslag.
Diversiteit in Delfshaven
‘’O jee, trek maar een dag of twee uit als je Rob gaat interviewen!’’, grapt een langslopende vrouw. Lieske, die vandaag namens de Veldacademie bezoekers van de markt op het Visserijplein in Delfhaven aan de tand voelt over hun toekomstplannen voor Rotterdam, is even het naastgelegen wijkcentrum Pier 80 ingelopen om op te warmen op deze waterkoude zaterdagmiddag. Naast een fles bleekmiddel en het schoteltje waarop Rob dertig cent int voor de toiletten, praat ze met hem over het verleden, het heden en de toekomst van dit multiculturele stadsdeel.
‘’Het is hier ieder voor zich en God voor ons allen’’, aldus de voormalige slager. Hij werkte bijna veertig jaar bij een inmiddels gesloten slagerij op de Schiedamseweg, waardoor hij ‘’bijna iedereen hier kent’’. Dat is inderdaad te merken: vrijwel alle mensen die langslopen, begroeten Rob als een goede bekende. Maar er is volgens hem de afgelopen jaren veel veranderd. Hij is tegenwoordig ‘’de enige Hollander in het trappenhuis’’, met zijn buren heeft hij nauwelijks contact.
Het valt wat moeilijk te rijmen met wat we hier zien: de grapjes vliegen over en weer om onze oren – waarbij afkomst allesbehalve een rol lijkt te spelen. En passant geeft Rob ook even het beste recept voor draadjesvlees mee: ‘’Drie pakjes Blue Band op een kilo vlees, geen Croma! Veel? Nee joh, de jus kun je daarna gebruiken voor de gehaktballen!’’
Ook in de naastgelegen wijkbibliotheek, die eind december haar gerenoveerde deuren opende, lijkt de sfeer tussen de kleurige vloerkleden en kamerplanten een gemoedelijke afspiegeling van de wijk. Kinderen uit de buurt zijn druk met het spelen van computerspelletjes en vaste bezoekers lezen de krant onder kunstig in kratten geknutselde lampen.
Buiten bikkelt de rest van het Veldacademie-team door in de februari kou. Met zo’n 180 kramen vindt hier op donderdag en zaterdag één van de meest exotische markten van Rotterdam plaats – zowel qua aanbod als qua bezoekers. Er heerst nog enige verwarring als in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart Denk-lijstrekker Tunahan Kuzu met zijn gevolg flyers uitdeelt gekleed in witte jasjes – die op het eerste gezicht sterk lijken op die van de Veldacademie. De nieuwe politieke partij krijgt hier veel aandacht, maar met zijn persoonlijke aanpak (‘’Goedemiddag broer, dag zus, hallo tante’’), weet Veldacademie-interviewer Dinçer ook genoeg mensen te interesseren voor een interview over de toekomst van Rotterdam.
Wil je meer weten over opzet en achtergrond van het Gesprek met de Stad en zelf mee praten over de toekomst van Rotterdam? Kijk dan op www.gesprekmetdestad.nl.