Hoe ziet de ideale leefomgeving in Delft eruit? Hoe gaan we om met de randen van de stad en wat is de straat van de toekomst? Welke keuzes zou de stad moeten maken als belangen botsen? Veldacademie sprak met veel en verschillende Delftenaren over de inrichting van de stad in Gesprek met de Stad Delft.
In 2021 treedt de Omgevingswet in werking. Die wet verplicht alle gemeenten om een integrale toekomstvisie (de Omgevingsvisie) op de inrichting van de leefomgeving te maken. De leefomgeving is de omgeving waarin we wonen, werken en onze vrije tijd doorbrengen. En bij inrichting kun je denken aan de inrichting van de openbare ruimte zoals straten, parken en pleinen, aan uitbreidingsplannen voor woningbouw en aan de ontwikkeling van verkeersnetwerken voor fietsers en openbaar vervoer.
De gemeente Delft is een participatietraject gestart om tot een Omgevingsvisie te komen en heeft de Veldacademie gevraagd om daarvoor een ‘Gesprek met de Stad’ te houden.
Breed bereik
Om het gesprek te voeren is gekozen voor drie elkaar versterkende onderzoeksmethoden: een grootschalige (online) enquête, straatinterviews en groepsgesprekken. Bewoners en bezoekers van Delft is gevraagd hun mening te geven over de thema’s wonen, werken, voorzieningen, openbare ruimte, samenleven, duurzaamheid, historie, gezondheid en veiligheid.
Het bereik was groot: ruim 2500 mensen vulden de online enquête in. Door meerkeuzevragen in te vullen en op stellingen te reageren, konden de Delftenaren hun wensen en voorkeuren voor de stad delen. Via straatinterviews werden nog eens 1200 mensen bereikt, gedurende twintig dagdelen, verspreid over een maand, in alle wijken van de stad en variërend in tijdstip. Bij deze interviews konden de bewoners met creatieve en persoonlijke ideeën komen voor de inrichting van hun omgeving. Aanvullend werden er negen groepsgesprekken gehouden. Sommige groepsgesprekken richtten zich op groepen die je via de straat en een website minder snel bereikt. Zo waren er groepsgesprekken met tachtigplussers, met blinden en slechtzienden en met internationale kenniswerkers en studenten. Andere focusgroepen gingen over specifieke thema's, zoals ‘gemengde wijken’, ‘de randen van de stad’ en ‘de straat van de toekomst’, en dienden om diepgang en nuance aan te brengen aan de uitkomsten.
Beelden over de stad
Het ‘Gesprek met de Stad’ heeft de voornaamste behoeftes van de bewoners van Delft geïnventariseerd, uitmondend in een aantal beelden over de stad. Zo willen de bewoners dat Delft een stad is waarin het prettig wonen is, met toegankelijke, goed onderhouden straten en buurten vol ontmoetingsplekken, speel- en sportvoorzieningen en vooral veel groen. Delft is karaktervol en moet dat blijven. De bewoners zijn trots op het historische en innovatieve karakter van de stad. Ook bereikbaarheid is cruciaal voor een goed woon- en werkklimaat. Daarom vinden ze het belangrijk dat er goede fietsvoorzieningen zijn, dat er ruimschoots trottoirs aanwezig zijn en willen ze een fijnmazig OV-netwerk door de stad. Als het aan de bewoners ligt, is Delft ook een sociale en verbonden stad. Men is op zoek naar verbinding en komt graag in contact met de verschillende groepen die de stad kent. Er is veel draagvlak voor gemengde wijken met plekken voor verschillende groepen bewoners.
Ruimteclaims
Belangrijke spanningsvelden liggen in ruimtegebrek. Bewoners waarderen een groene woonomgeving met veel ontmoetingsruimte en zien liever niet dat hun wijk dichter wordt bebouwd. Maar ook in Delft is de vraag naar meer woningen groot. Tegelijkertijd zoeken bedrijven ruimte om uit te breiden. De verschillende ruimteclaims vragen om afwegingen tussen individuele en collectieve belangen. In de Omgevingsvisie komen deze wensen samen. Verduurzaming, energietransitie en aanpassing aan klimaatverandering legt aanvullende druk op de stadsontwikkeling. Er zullen keuzes gemaakt moeten worden.
Delft toont zich gedurende dit onderzoek als een echte participatiestad. Delftenaren blijken erg bereid om mee te denken over hun buurt en de stad als geheel. Ze worden graag in een vroeg stadium betrokken bij ingrijpende veranderingen in hun straat en in de openbare ruimte van de stad. Als vervolg van het proces is het dan ook de bedoeling om de ophaalde kennis over te dragen en te activeren, met seminars, workshops en rondetafelgesprekken. Bewoners en medewerkers van de gemeente kunnen op deze manier geïnformeerd en geactiveerd worden, zodat het gesprek met de stad een continu proces wordt.
De rapportage met de resultaten van het ‘Gesprek met de Stad Delft’ is te downloaden onderaan deze pagina. U kunt ook een hardcopy bestellen.