In deze serie zoeken we een aantal alumni op om te vragen hoe het met ze gaat. Dit keer: Lhamo Meyer. Zij onderzocht voor haar Masterstudie Sociologie Governance of Migration and Diversity (EUR) de Rol van gemeschapsveerkracht binnen het behouden van ‘thuis’. Een onderzoek naar hoe een integratief woonproject in Wenen studenten met en zonder vluchtelingenachtergrond kan verbinden. In juni 2018 studeerde Lhamo af.
Hoe ben je terecht gekomen bij Veldacademie?
Tijdens de Masterstudie Sociologie Governance of Migration and Diversity krijg je de mogelijkheid om een afstudeerstage te volgen. De praktijk gerichte scriptiewerkplaats Veerkrachtige gemeenschappen van Veldacademie sprak mij aan. Ruth Höppner adviseerde mij een onderzoek te doen voor een project dat aansluit op mijn interesses in migratie en integratie. Het voelde verfrissend om niet alleen literatuur te bestuderen, maar samen te werken met verschillende partijen in de praktijk en op die manier nieuwe inzichten te krijgen.
Welk afstudeeronderzoek heb je verricht bij de Veldacademie?
Voor mijn scriptie heb ik de gemeenschapsveerkracht binnen het integratief woonproject HAWI in Wenen onderzocht. Een woonproject waar studenten met en zonder vluchtelingenachtergrond samenwonen. Deze pilot was onderdeel van het overkoepelende Home not Shelter! initiatief waarbinnen projecten worden gerealiseerd die verschillende sociale groepen door middel van sociaal-ruimtelijke interventies samen brengen. In de context van HAWI heb ik door kwalitatief onderzoek en veldwerk in Wenen de reacties van bewoners op het voortijdig afbreken van het project geanalyseerd. En heb ik onderzocht in hoeverre deze reacties als vorm van gemeenschapsveerkracht kunnen worden gezien.
Hoe heb je je tijd aan de Veldacademie ervaren?
Na het afronden van mijn scriptie ben ik als projectassistente bij Veldacademie gaan werken. Tijdens de scriptiewerkplaats en ook daarna heb ik de Veldacademie als een fijne werkomgeving ervaren. De werkplaats is relatief klein en heeft daardoor een persoonlijke sfeer, met veel ruimte voor nieuwe ideeën. Bij de Veldacademie komt iedereen over de vloer, van studenten, onderzoekers, ondernemers, bewoners tot aan bestuurders. En het onderzoek gebeurt niet alleen op kantoor maar juist ook midden in de wijk, op straat. Ik ben van mening dat juist deze combinatie van theorie en praktijk, en de samenwerking tussen verschillende partijen voor een duurzamer traject zorgt.
Waar ben je na de Veldacademie terecht gekomen?
Voor een korte periode heb ik als consulent participatie doelgroep statushouders bij de Gemeente Den Haag gewerkt,om de integratie van statushouders te bevorderen. Momenteel werk ik weer bij de Veldacademie, maar dan als freelancer. Na bijna acht jaar in Nederland te hebben gestudeerd en gewerkt, ben ik opzoek naar een nieuwe uitdaging in mijn geboortestad Zürich.
Lees ook het blog dat Lhamo heeft geschreven over haar onderzoek. Geïnteresseerd in de resultaten van Lhamo's onderzoek? Lees hier haar master thesis.