De gemeente Rotterdam wil stimuleren dat er in de focuswijken op Zuid meergrotere woningen komen, geschikt voor gezinnen. Gezinnen prefereren grondgebonden woningen, maar de mogelijkheid om meer grondgebonden woningen te realiseren op Zuid is beperkt. Daarom onderzoeken we of gewenste kenmerken van zo’n grondgebonden woning ook gerealiseerd kunnen worden door gestapelde woningen samen te voegen.
Met het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) werken rijk, gemeente, bedrijfsleven en onderwijs- en zorginstellingen aan een nieuw perspectief voor Rotterdam-Zuid. Het doel van het NPRZ is om het opleidingsniveau, de arbeidsparticipatie en de woonkwaliteit van Rotterdam-Zuid in twintig jaar te laten stijgen naar het gemiddelde van de vier grote steden in Nederland. Om de woonkwaliteit te verbeteren richt het NPRZ zich op de transformatie van oude stadswijken in aantrekkelijke leefmilieus.
Zuid heeft een relatief grote voorraad kleine woningen met een gemiddeld lage WOZ-waarde. Ze zijn overwegend matig tot slecht onderhouden. De particuliere woningvoorraad kan verbeterd worden door de woningen beter te onderhouden en beheren, maar ook door ze te transformeren – vooral naar grotere woningen. Transformatie levert een meer divers woningaanbod op in de wijk en dankzij de grotere woningen kunnen inwoners die op zoek zijn naar een ruimere of betere woning in de wijk blijven wonen. De grotere woningen trekken ook nieuwe bewoners aan met meer economische draagkracht of gezinnen.
Gewilde kenmerken van grondgebonden woningen
Veldacademie organiseert en verricht een ontwerpend onderzoek naar het samenvoegen en uitbouwen van een aantal veel voorkomende woningtypen in de focuswijken van Rotterdam-Zuid. Tijdens de denktank ‘Bestaande woningvoorraad op Zuid’ in Verhalenhuis Belvedère op 23 oktober 2018 is onderschreven dat samenvoegen van niet-grondgebonden woningen, in portiek- en galerijcomplexen, een belangrijke opgave is. Er zijn echter maar beperkte mogelijkheden om in de focuswijken grotere grondgebonden woningen te creëren. Daarom luidt de vraag van ons onderzoek: kunnen gewenste kenmerken van een grondgebonden woning ook gerealiseerd worden bij het samenvoegen van gestapelde woningen in een complex?
Aanpak
Met dit onderzoek ontwikkelen we voor een aantal veelvoorkomende gestapelde woningtypen in de focuswijken van Rotterdam-Zuid strategieën voor samenvoegen. Door middel van een aantal ontwerpvarianten, beschrijven we de voorwaarden en geven advies voor ontwikkelscenario’s.
Het onderzoek wordt uitgevoerd op twee schaalniveaus, woning en complex, en richt zich op de volgende vragen:
- In hoeverre kunnen bij het samenvoegen van niet-grondgebonden woningen de kenmerken van een grondgebonden woning worden gerealiseerd? Denk aan: een eigen ingang aan de straat, privébuitenruimten, een eenduidige functionele woningindeling en mogelijkheden voor woninguitbreiding?
- Welke aanpassingen aan het bestaande complex zijn nodig om de gewenste kwaliteit te bereiken?
Het onderzoek is onder te verdelen in vier fasen. In de eerste drie fasen halen we in werksessies met verschillende stakeholders kennis op en delen we kennis. Zo zorgen we ervoor dat het onderzoek aansluit bij de behoeften uit de praktijk en dat oplossingen praktisch uitvoerbaar zijn. In de vierde fase wordt het resultaat van het onderzoek gedocumenteerd in een adviesrapportage.
Partners
Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met Vanschagen Architecten. Directeur Gert Jan ten Velde werkt mee als moderator, adviseur en coach. De conclusies worden in nauwe samenwerking met de gemeente geformuleerd. Waar mogelijk verbindt Veldacademie de samenvoegopgave aan onderwijs, zoals de masteropleiding Architectuur van de TU Delft en de bachelor Vastgoed & Makelaardij van de Hogeschool Rotterdam.