Deze afstudeerscriptie gaat over een manier van stedenbouwkundig ontwerpen waarbij particuliere initiatieven van bewoners leidend zijn in de ruimtelijke ontwikkeling van de buurt. Dat betekent een manier van ontwerpen waarbij de mate van zeggenschap die bewoners hebben onderdeel is van het ontwerp. Waar kunnen bewoners hun gang gaan: zelf bouwen en zelf beheren en waar zijn er groeps-, gemeenschaps- en publieke belangen die voorop staan.
De Eilandenbuurt in Rotterdam Zuid is hiervoor als casus gebruikt. Aanleiding hiervoor is ten eerste dat bijna alle woningen in particulier bezit zijn, waardoor gemeente en corporaties nauwelijks kunnen ingrijpen bij verslechtering van de leefbaarheid. Ten tweede zijn bewoners uit deze 'focuswijk' van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid, erg betrokken bij de buurt en wordt er veel eigen initiatief genomen om de buurt te verbeteren. Ten derde biedt de naastgelegen herontwikkeling van het Zuidplein kans om aan te sluiten op de grotere stedelijke transformatie.
Deze scriptie biedt een grondige analyse van de ruimtelijke, sociale en beleidsmatige achtergrond van de Eilandenbuurt en Rotterdam Zuid. Daarbij wordt er vanuit een theoretisch kader en casestudy-onderzoek het idee 'ontwerp voor co-creatie' onderzocht. Dit resulteert in een stedenbouwkundige ontwerpvoorstel en strategie voor herontwikkeling van de Eilandenbuurt en verbinding met het Zuidplein vanuit particuliere ingrepen.
Tot slot zijn de essentiële ontwerpoplossingen samengebracht in een patronengids “patronen voor de Eilandenbuurt” die samen met bewoners uit de buurt is samengesteld.