Op 21 september 2015 vond rondom de voormalige RET Remise aan de Waalhaven het festival gebiedsontwikkeling Sluisjesdijkpier plaats. Met ruim 200 bezoekers van diverse komaf mag het evenement een succes genoemd worden. Het was een prettige ontmoeting tussen bewoners uit de omliggende wijken, lokale ondernemers, beleidsmakers, buurtinitiatieven en studenten. Bijzondere aandacht werd geschonken aan de oplevering van de buitenruimte op de kop van de Sluisjedijkpier, het gereedkomen van het eerste arbeidstoeleidingstraject bouw, de resultaten van het Energielab en aan de oprichting van Stichting Gebouw 3, een cultureel buurtinitiatief in het RET-gebouw.
In de drie circustenten op het festivalterrein vonden optredens plaats. Bezoekers maakten dankbaar gebruik van de nieuwe tribune, onderdeel van het gerealiseerde pleinontwerp. Vanuit 7 marktkramen werden belangstellenden geïnformeerd over verschillende projecten van de herontwikkeling van het havengebied. Werkgelegenheid, talentontwikkeling, re-integratie en de koppeling naar onderwijs vormen de basis-ingrediënten van de projecten. Lokaal bedrijfsleven, onderwijsinstellingen, de Gemeente Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam en bewoners werken intensief samen in de uitvoering.
Met als thema integrale gebiedsontwikkeling, en onder leiding van gastheer Sharif Abdoelhak, werd een gesprek gevoerd met wethouder werkgelegenheid en economie Maarten Struijvenberg, fondsmanager SVn / SOFIE Richard Luigjes, en Jeroen Steens Port / Development Havenbedrijf Rotterdam.
Richard Luigjes vertelde over SOFIE, een fonds dat uitdagende projecten financiert welke aantoonbaar bijdragen aan de ontwikkeling van de Rotterdamse stadshavens. Zo wordt het voormalige RET-gebouw herontwikkeld middels leer-werktrajecten en arbeidstoeleidingstrajecten. Bijstandsgerechtigden uit de omliggende woonwijken werken aan de renovatie in samenwerking met het lokale bedrijfsleven, zoals Cofely en BPG ITS. SOFIE heeft een lening verstrekt om deze verbouwing mogelijk te maken. Deelnemers aan het eerste leer-werktraject waren op het festival aanwezig om te vertellen over hun ervaringen. Creatief Beheer en Veldacademie hebben het traject gezamenlijk begeleid. De wethouder duidde het belang van het traject, waarbij het succes werd geïllustreerd doordat een mooi aantal deelnemers nu betaald werk heeft.
Jeroen Steens benadrukte het belang van de herinrichting van de openbare ruimte rondom de RET-remise. Er werd in samenwerking met Veldacademie een prijsvraag voor studenten uitgeschreven, waarbij de belangrijkste vraag bestond uit het leggen van een ruimtelijke en programmatische verbinding tussen wijk en dijk. Het festival vormt een direct bewijs voor het geslaagde ontwerp. Het winnende team lichte ter plekke hun plan toe en bood een doorkijkje in het realisatieproces waarbij de prijsvraaginzending werd uitgewerkt tot eenuitvoeringsgereed ontwerp. Het plan draagt volgens Steens in belangrijke bij aan verbetering van het vestigingsklimaat.
Het Energielab Sluisjesdijkpier, een initiatief van Cofely, ITS-BPG, Havenbedrijf en Veldacademie, presenteerde zich op het festival met hun eerste publicatie aangaande de realisatie van een aantrekkelijk vestigingsklimaat. Samen met onderwijs en onderzoeksinstellingen ontwikkelen deze partijen programma’s en projecten om de Sluisjesdijkpier tot een duurzaam bedrijventerrein om te toveren.
De muzikale en culinaire omlijsting tijdens het festival werd georganiseerd door Stichting Gebouw Drie i.s.m. The Ben Somers Stringband en leerlingen van de SKVR. De stichting vertegenwoordigd een cultureel buurtinitiatief, bestaande uit theater- en muziekmakers uit de wijk Oud-Charlois. De stichting organiseert met regelmaat lunchconcerten in het RET-gebouw en levert een bijdrage aan culturele ontwikkeling van jongeren uit de wijk door bijvoorbeeld de organisatie van muziekworkshops. Een voorproefje werd gegeven op het festival.
De vele en diverse partijen die op het festival afkwamen maken dat we momenteel onderzoeken of we er een jaarlijks terugkerend evenement van kunnen maken. Wij komen dan ook graag in contact met potentiële partners!