De publieke ontmoetingsplekken in tuinstad IJsselmonde passen niet meer bij de wensen en behoeften van de huidige bewoners. Vooral jongeren missen er een plek voor zichzelf. Zes architectuurstudenten ontwierpen en bouwden daarom samen met jongeren, welzijnspartijen en scholen uit de wijk een paviljoen, op het marktplein in Groot-IJsselmonde. Dit project is het eerste in een reeks van Design & Build projecten in Rotterdam dat de komende jaren gaat plaatsvinden.
Ontmoetingsplekken voor jongeren
Waar kunnen bewoners van Groot-IJsselmonde elkaar ontmoeten? Voordat ze begonnen te ontwerpen, onderzochten studenten van de TU Delft (master Architectuur en Landschap) deze vraag naar ontmoetingsplekken in de wijk Groot-IJsselmonde. Op straat spraken de studenten met bewoners, ze interviewden professionals, deden observaties en maakten ruimtelijke analyses. In deze inmiddels zestig jaar oude tuinstad, blijkt behoefte te zijn aan meer laagdrempelige ontmoetingsplekken voor jongeren. Plekken waar meisjes zich ook welkom voelen en waar er geen lidmaatschap nodig is.
Ontwerptekening Frame-it!
Frame-it!
Zes studenten vertaalden hun bevindingen uit het veldonderzoek naar een aantal ruimtelijk ontwerpen. Op basis van stemmen uit de wijk en die van bij dit project betrokken studenten en docenten, is er één ontwerp uitgekozen om te bouwen op locatie: Frame-it!
‘Frame-it’ is een paviljoen bestaand uit vier houten frames die elk een eigen functie hebben. Zo is er een podium voor lokaal talent, een expositie met verhalen en kunst uit de wijk, een bank om te zitten en een trap om op te spelen. Dit is enkel een suggestie, want jongeren en andere wijkbewoners zijn vrij om verschillend gebruik te testen. Het is immers hún paviljoen.
Waardevolle ontmoetingen
De bouwplaats midden op het marktplein, gemarkeerd door container en hekken, vormde een ware ontmoetingsplek. Dagelijks kwamen er wijkbewoners langs, om te informeren naar het project en de voortgang, en voor advies. Vanuit de omliggende seniorenflats zag men het bouwwerk in twee weken groeien.
Jongeren uit de wijk pakten zelf een schroefmachine op om mee te helpen bouwen. Voor sommigen was dit een eerste keer. Onder meer de Rotterdamse kinderombudsman met jongeren van de jongerengarage en de meidenclub van pit010 bouwden een dag mee. Kinderen van vijf basisscholen uit de buurt werden uitgenodigd om hun schildertalent te tonen. De studenten deelden meer dan honderd houten paneeltjes uit en plaatsten die vervolgens in het expositiepaviljoen. Bekijk hier alle schilderijtjes.
Leren in de praktijk
De kracht van de Design & Build methodiek is dat leren in de praktijk voorop staat. Wat je op de tekentafel ontwikkelt, wordt op schaal 1:1 gerealiseerd en getest. Studenten komen zo in aanraking met de praktijk van het werkveld, van technisch detailleren tot communicatie met bewoners en aannemers, en het bijhouden van financiële administratie.
Bovendien werken studenten aan een echte vraag uit de praktijk, die ze zelf destilleren uit hun behoefteonderzoek in de wijk. Daarvoor moeten ze mensen interviewen, ze aanspreken op straat, het gebruik van de omgeving en menselijk gedrag goed observeren, vragen verhelderen en op grond daarvan ook afwegingen maken wat echt belangrijk is. Dit zijn voor veel studenten nieuwe vaardigheden, die waardevol zijn voor het werkveld waarin zij aan de slag gaan.
Het paviljoen in IJsselmonde is het eerste Rotterdamse Design & Build project. De komende jaren worden er meer projecten in de stad gerealiseerd, samen met (inter)nationale en lokale partners uit onderwijs en praktijk. De eerstvolgende is in mei en juni 2022. Dan wordt er in IJsselmonde wederom een Design & Build project gerealiseerd met studenten van de TU Delft.
Dit project is uitgevoerd door studenten van de TU Delft: Anna Buiter, Cameron Reid, Femke Groot, Jana Scheithauer, Jasmijn Ooijevaar en Lea Hartmeyer. Dank aan basisscholen, welzijnspartijen en ondernemers uit de wijk voor hun bijdragen. Foto's: Fred Ernst en Marijke Gips