Huisvesting is meer dan alleen accommodatie, het is fundamenteel voor sociale integratie. Vanuit deze visie zet het Duitse initiatief Home not Shelter! zich in voor inclusieve huisvesting. Veldacademie haalde het initiatief naar Nederland en ontwikkelde samen met SHS Delft een buurthuiskamer voor een voormalig verzorgingshuis dat nu onderdak biedt aan ouderen, studenten en tijdelijk daklozen.
Home not Shelter! is een initiatief van de TU Berlin en de Hans Sauer Stiftung, waarin studenten vanuit het perspectief van architectuur en stedenbouw werken aan inclusieve huisvestingsvraagstukken. De visie is dat huisvesting niet alleen accommodatie is, maar ook een recht dat fundamenteel is voor sociale integratie. Het initiatief is een reactie op de migrantenstroom in Europa en heeft als doel om ideeën en strategieën te ontwikkelen om huisvesting onderdeel te laten zijn van het integratieproces in steden en wijken.
Studenten van Veldacademie namen in september 2016 deel aan een Home not Shelter! ontwerpworkshop voor studentenhuisvesting in Wenen. Niet zomaar studentenhuisvesting, maar een getransformeerd kantoorpand waarin studenten en jonge statushouders samen wonen. De interieurs van de kamers en gemeenschappelijke ruimten zijn gezamenlijk ontworpen en gebouwd.
In november 2017 haalde Veldacademie het Home not Shelter! initiatief naar Nederland. Op het Stadmakerscongres in Rotterdam ontwierpen studenten van o.a. de TU Berlin en de TU Delft aan de buurthuiskamer voor Abtswoude Bloeit. Abtswoude Bloeit is een initiatief van SHS Delft (Stichting Herontwikkeling tot Studentenhuisvesting Delft), Pieter van Foreest (zorgorganisatie) en Stichting PerspeKtief (zorgorganisatie die staat voor herstel en participatie van kwetsbare mensen). In voormalige verzorgingshuis Abtswoude wonen nu studenten, ouderen en cliënten van Stichting PerspeKtief samen onder één dak. Op de begane grond is een gemeenschappelijke ruimte: de buurthuiskamer. Ook omwonenden zijn welkom om van deze ruimte gebruik te maken.
In het voorjaar 2018 bouwden studenten en toekomstige bewoners de ontworpen op locatie, onder begeleiding van architect Kristjan Kaltenbach en een professionele meubelmaker. De bouw duurde en week en de lunch werd dagelijks verzorgd door de ouderen. De meubel-units zijn gemaakt van multiplex en zijn verrijdbaar voor flexibel gebruik van de ruimte. De buurthuiskamer fungeert als kookruimte, eetruimte, als lees- en studieruimte en recreatieruimte, en heeft als doel om informele ontmoetingen tussen verschillende bewoners en generaties te stimuleren.
In april 2018 werd de buurthuiskamer feestelijk geopend door de burgermeester van Delft, Marja van Bijsterveldt, en vicerector magnificus van de TU Delft, Robert Mudde. De onderlinge contacten moeten nog groeien, maar de eerste reacties van bewoners zijn veelbelovend.
Het proces van ontwerp tot opening werd vastgelegd en is hier te bekijken:
Foto's: Wouter Slits, Anand Sie, Fred Ernst