Hoe kun je een thuis maken voor vluchtelingen in hun nieuwe woonplaats? Onze afstudeerders werken mee aan een bijzonder project. Samen met vluchtelingen transformeren ze een kantoor tot woongebouw. De uitvoering is in volle gang, eind november reizen de studenten af naar Wenen om een kijkje te nemen.
Een bijzondere start van het afstuderen. Op 5 september troffen onze nieuwe afstudeerders van de TU Delft elkaar om vijf uur ’s ochtends achter een gesloten faculteit Bouwkunde. Vijf uur later die ochtend startten ze in Berlijn aan een vijfdaagse workshop.
Voor en door vluchtelingen
Onderwerp: de transformatie van een kantoorgebouw tot studenten- en vluchtelingenhuisvesting. Het gaat daarbij om het voormalig hoofdkantoor van Siemens in Wenen.
De studenten en vluchtelingen die in het pand gaan wonen, werken zelf mee aan de verbouwing. Het betreft jonge vluchtelingen met vaak een goede opleiding. Op deze manier worden hun kennis en vaardigheden benut en de integratie versneld. Uiteindelijk zal het voor buitenstaanders lastig te onderscheiden zijn wie van de bewoners een (internationale) student of een vluchteling is.
Samenwerking TU Berlin
Onze afstudeerders werkten samen met studenten van de TU Berlin aan het ontwerp van collectieve ruimten.
De Nederlandse afstudeerders zijn inmiddels hard aan de slag in Rotterdam. Ze richten zich op thema’s als sport, ontmoeting, de toekomst van het winkelen en gezondheid. Eerder dit jaar deden studenten van Veldacademie al mee aan een ontwerpworkshop in de Nederlandse Ambassade in Berlijn over vluchtelingenhuisvesting.
Hun Duitse teamgenoten zijn al naar Wenen afgereisd en begonnen met de realisatie van de ontwerpvoorstellen. Eind november reist een delegatie van studenten en medewerkers van de Veldacademie naar Wenen om verschillende wijken en projecten te bezoeken en een handje te helpen bij de uitvoering.
Architectuurbiënnale
De voorlopige resultaten van dit project verschenen onlangs in een publicatie en worden getoond op de Architectuurbiënnale in Venetië.