Wat thuis voelen voor ons betekent verschilt, maar wat we gemeen hebben is dat we ons ergens thuis willen voelen, vooral daar waar we wonen. Maar wanneer veel verschillende soorten mensen samen komen ontstaat de vraag of dit wel mogelijk is voor iedereen.
Om deze vraag te beantwoorden kijkt dit onderzoek naar het gebruik van de openbare ruimte omdat dit de plek is waar verschillende soorten mensen elkaar kunnen ontmoeten. Specifieker kijkt dit onderzoek naar het Bospolderplein in de buurt Bospolder. Door te onderzoeken hoe men zich thuis voelt in de buurt, hoe het gebruik van de openbare ruimte hieraan bijdraagt en of de aanwezigheid van andere mensen hier een rol in speelt, kan de kennis uit dit onderzoek een bijdrage leveren aan de plannen om van Bospolder-Tussendijken de eerste veerkrachtige buurt van Rotterdam te maken.
Gebruikte methodieken
Voor dit onderzoek zijn observaties gecombineerd met semigestructureerde interviews. Tijdens de observaties op het plein zijn de eerste respondenten benaderd. Overige respondenten zijn geworven via de buurtapp NextDoor of aangedragen door andere respondenten. De interviews waren gebaseerd op een topic lijst en varieerde van 30 tot 60 minuten.
Resultaten
In Bospolder voelt bijna iedereen zich thuis. Dit gevoel wordt versterkt door contact met buren. Problemen met veiligheid of een outsider zijn kunnen dit gevoel juist verhinderen.
Op het Bospolderplein voelen maar weinig mensen zich thuis. Voor een paar participanten komt dit omdat zij het gevoel hebben dat bepaalde groepen het plein claimen, voor anderen is dit toe te schrijven aan het plein zelf. Zo heeft het plein geen functie, is het kaal en grijs, en is er veel afval op het plein.
Kansen voor vervolgonderzoek
Een grote groep bewoners die het plein vaak gebruiken is tijdens dit onderzoek niet bereikt omdat zij geen Nederlands spraken. Voor vervolgonderzoek zou het waardevol zijn om iemand te hebben die Arabisch of Turks spreekt zodat ook deze bewoners bereikt kunnen worden.