Resilience laat zich het best vertalen als veerkracht. Het begrip veerkracht vindt zijn oorsprong in de ecologie en wordt gebruikt om het gedrag van organismen in ecosystemen te verklaren. Steeds vaker wordt dit begrip toegepast in andere disciplines, zoals sociale wetenschappen en planologie. Het gaat erom hoe goed individuen of organisaties kunnen omgaan met veranderingen: reageren en herstellen, aanpassen of transformeren. Social Resilience of sociale veerkracht wordt steeds vaker gebruikt om veerkracht binnen samenlevingen, wijken en buurten te beschrijven. Het afgelopen jaar heeft Veldacademie samen met studenten dit begrip in het veld onderzocht middels excursies en debatten.
Rotterdam Resilience Strategie
Om de veerkracht van de stad Rotterdam te vergroten is er een Resilience Strategie geformuleerd. Hierin staan zeven doelstellingen en tientallen acties. Voorbeelden hiervan zijn ‘een meer evenwichtige samenleving’, ‘verduurzaming van energie’ en ‘het vergroten van klimaatbestendigheid’. De strategie is gepubliceerd in april 2016 en te lezen op de website van Resilient Rotterdam.
Onderzoek in New York
In mei 2016 heeft Veldacademie in opdracht van de gemeente Rotterdam een fieldlab georganiseerd in New York City. Vanuit een lab in Brooklyn werd door 16 onderzoekers en studenten (onder andere van de TU Delft en de EUR) een week lang gewerkt aan doelstellingen uit de Rotterdam Resilience Strategie. De thema’s: ‘vaardigheden voor de 21ste eeuw’, ‘gezondheid’, de ‘wij-samenleving’ en ‘sterke schouders’. En dan ging het vooral om: wat Rotterdam daarvan kan leren? In juli hebben de vier onderzoekteams hun eerste observaties gepresenteerd aan een delegatie van het cluster Maatschappelijke Ontwikkeling.
Werkplaats Stadmakerscongres 2016
De bevindingen en observaties uit de reis vormden input voor de resilience-werkplaats van Veldacademie op het Stadmakerscongres in november 2016. Met gasten en het publiek spraken we over de bovengenoemde thema’s en plakten we panelen vol met ideeën. Hier werd het fundament gelegd voor samenwerking tussen diverse partijen in de stad. Van ambtenaar tot bewoner, van ondernemer tot hulpverlener. De input werd vervolgens gebruikt in diverse workshops rondom het thema social resilience. Het resultaat hiervan is achttal borden met daarop een grote verzameling informatie: contactgegevens van mensen die willen samenwerken, kritische vragen, goede ideeën en linkjes naar gerelateerde initiatieven.
En nu?
Voor ons is de ‘resilience-reis’ nog niet geëindigd. Er is nog veel te doen om Rotterdam sociaal veerkrachtiger te maken. Met onze onderzoeksraad zijn we diep aan het graven om het brede begrip Social Resilience scherpere invulling te geven in vorm van een meerjarig onderzoekprogramma. Om het onderzoeksprogramma concreter te maken door middel van stadlabs en ateliers, bundelen we onze krachten met Architectuur Instituut Rotterdam (AIR) en de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam (IABR).
Wil je meedenken/ -werken of meer weten? Neem dan contact met ons op via Otto Trienekens (otto@veldacademie.nl).
Documentatie
Zelf alle informatie induiken die we hebben verzameld kan in onderstaand document. Dit is een bundeling van werkdocumenten die voor, tijdens en na de reis naar New York zijn gemaakt en verzameld door onderzoekers van Veldacademie, studenten en externe partijen. Elk hoofdstuk representeert een moment op de tijdlijn.