Rotterdam Zuid is rijk aan karakteristieke panden. Nu de populariteit van Rotterdam stijgt, wordt Zuid aantrekkelijker als betaalbaar woonmilieu waar nog ruimte is voor creativiteit en maatschappelijk programma. De transformatie van niet-woongebouwen op Zuid kan voorzien in een groeiende behoefte, maar daarbij ook in meer of mindere mate bijdragen aan een gewenste ontwikkeling van de buurten waar deze gebouwen staan. In opdracht van de stichting i.o. Brooklyn aan de Maas verkenden studenten van de TU Delft en de Hogeschool Rotterdam welke panden op Zuid geschikt zijn voor transformatie en op welke manier de gemeente kan sturen op een wenselijke herbestemming. Het project leverde een interactieve kaart op en wakkerde het debat aan over het belang van deze panden.
Niet-woongebouwen
Zoals vroeger de kerk, de kroeg en het badhuis een centrale rol in het maatschappelijk leven speelden hebben scholen, bedrijfsverzamelgebouwen, bibliotheken, winkels, zwembaden en andere maatschappelijke voorzieningen dat nog steeds. Gebouwen met een andere functie dan wonen dus, die van betekenis zijn voor het sociaal en economisch functioneren van een wijk. Veel van die gebouwen vragen momenteel echter om een andere invulling. De interesse van ontwikkelaars stijgt en investeren klinkt al snel beter dan leeg laten staan. Maar hoe kan transformatie en herbestemming van deze panden bijdragen aan wijkontwikkeling? En hoe kan de gemeente hierop sturen met hun eigen vastgoed én dat van anderen?
Goed ontwikkelen
“Brooklyn aan de Maas” is een stichting in oprichting met als doel mogelijkheden voor herontwikkeling van bestaand vastgoed op Rotterdam Zuid te verkennen. Uiteindelijk wil zij een poule van ‘goede’ ontwikkelaars vormen die willen investeren in de herontwikkeling van Zuid. Daarbij leunt zij op de eigen ervaring van het ontwikkelen van Het Industrie Gebouw aan de Goudsesingel. De vraag wat een ‘goede’ ontwikkeling dan is en om welk vastgoed het gaat staan aan de basis van het onderzoek.
Overzicht op kaart
De verkenning is toegespitst op de oude stadswijken op Zuid: gebied Feyenoord en Charlois. In dialoog tussen opdrachtgevers, studenten en experts zijn criteria opgesteld voor de selectie van panden en de relevante gegevens. Deze selectie is in de vorm van een interactieve kaart online te raadplegen. In het onderzoeksrapport is een aantal panden verder uitgelicht.
Discussie
De verkenning raakt aan een bredere vraag, namelijk hoe maatschappelijk vastgoed kan worden ingezet als aanjager van wijkontwikkeling. De vraag daarbij is zowel hoe de gemeente omgaat met haar eigen vastgoed als hoe zij bij transformatie door andere partijen kan sturen op publieke meerwaarde. Rondom deze vragen is een excursie naar Hamburg georganiseerd en een debat gehouden op het Stadmakerscongres 2017.