Per 1 januari 2015 is de verantwoordelijkheid voor langdurige zorg gedeeltelijk overgeheveld van het rijk naar de gemeenten. Met deze decentralisaties gaan hervormingen gepaard, waaronder het scheiden van de financiering voor wonen en zorg en extramuralisatie van de lichtere zorg. Mensen met een handicap blijven langer zelfstandig thuiswonen.
Onderzoek
Deze inventarisatie van locaties voor Gehandicaptenzorg (GHZ) in Rotterdam brengt in kaart wat de consequenties zijn van deze hervormingen voor de huisvesting van gehandicapten. De inventarisatie is een vervolg op de inventarisatie van huisvesting voor Verpleging en Verzorging die in 2014 uitkwam en hanteert grotendeels dezelfde onderzoeksmethode. Ook hier is voor alle locaties beschreven (1) hoe zelfstandig de huisvesting is, (2) wat de zwaarte is van de zorg en (3) wat het voorzieningenniveau is in de directe omgeving. De locaties zijn op basis van deze drie kenmerken onderverdeeld in acht vergelijkbare prototypes.
Resultaten
De meeste locaties (74%) voor gehandicaptenzorg bieden vooral zware zorg, blijkt uit de inventarisatie. Voor deze locaties verandert er niet veel. Er is maar een beperkt aantal gebouwen waar de vraag naar heroriëntatie nu dringend is. De locaties voor gehandicaptenzorg zijn bovendien kleinschaliger dan die van verpleeg- en verzorgingshuizen.
U kunt het rapport downloaden of een hardcopy exemplaar bestellen onderaan deze pagina.