Op dinsdag 9 oktober organiseerde Veldacademie in opdracht van de gemeente Rotterdam een focusgroep om met jongeren in gesprek te gaan over uitgaan, de beleving van het geluid in Rotterdamse clubs en het gebruik van gehoorbescherming.
De gemeente Rotterdam heeft een belangrijke taak bij het beschermen van haar inwoners tegen gezondheidsrisico’s. In de nota Publieke Gezondheid ‘Rotterdam Vitale stad’ (2016 – 2020) worden de uitdagingen genoemd en ook de aanpak om de gezondheid van de Rotterdammers te verbeteren. Een van de doelstellingen is: "In 2020 hebben minder jongeren en jongvolwassenen (beginnende) gehoorschade ten opzichte van de meting in 2015.’’
In Rotterdam zegt ruim een kwart van de leerlingen van klas 2 en 4 van het voorgezet onderwijs wel eens last te hebben van een piep in het oor. In het onderzoek ‘Online hearingtests 2010 – 2014’ van het Academisch Medisch Centrum Amsterdam komt naar voren dat één op de vier geteste jongeren tussen 12 en 25 jaar beginnend gehoorverlies heeft. Eenmaal opgelopen gehoorschade is niet te genezen of te repareren, en daarom is het voorkomen van gehoorschade heel belangrijk. Volgend jaar lanceert de gemeente een campagne die hieraan moet bijdragen. De resultaten van het gesprek dienen als input voor de campagne.
Focusgroep
De groep bestond uit zes deelnemers; drie mannen en drie vrouwen. De deelnemers zijn tussen de 22 en 25 jaar oud en studeren en/of werken in Rotterdam. De meeste van hen bezoeken 1 à 2 keer per maand een Rotterdamse club. Uit het gesprek blijkt dat een aantal deelnemers zich bewust is van de schade die geluid kan aanbrengen. Zij passen zich aan door het dragen van oordopjes, door bepaalde clubs te vermijden of ver van de speakers af te gaan staan. Maar het merendeel is er niet heel bewust mee bezig. Alle deelnemers beamen dat zij zelf ook oordopjes zouden dragen als meer mensen het doen, en het als normaal wordt gezien. Duidelijk wordt dat het wel of niet beschermen van het gehoor kan worden beïnvloed door verschillende factoren: de sociale en fysieke omgeving, het kennisniveau en beschikbare producten voor gehoorbescherming. Zo zou een club het gebruik van oordopjes kunnen helpen stimuleren. Al blijft het beschermen van je gehoor vooral je eigen verantwoordelijkheid, vinden de deelnemers.
Resultaten
Het gesprek werd gevoerd aan de hand van vijf thema’s: achtergrondinformatie clubbezoek, beleving van geluid, gehoorbescherming, risicoperceptie en de fysieke en sociale omgeving. Per thema zijn de resultaten samengevat en terug te vinden in het rapport ‘Voorkomen van gehoorschade’.
Foto: Marc Heeman