Met haar afstudeerproject ‘Een stap in de groene richting’ focust Kelly Schoenmakers op de vraag hoe de groenbeleving in Rotterdam geoptimaliseerd kan worden. Dit werd door haar eigen ervaring getriggerd, doordat zijzelf in het centrum van Rotterdam woont waar groen schaars is. Het project geeft antwoord op de vraag: met welke tool kan de groenbeleving in de Rotterdamse openbare ruimte geoptimaliseerd worden? Het resultaat is de app PROEFGEVEL. De app stimuleert bewoners om met elkaar de openbare ruimte in hun (woon)omgeving te vergroenen en op deze manier bij te dragen aan de groenbeleving van dit gebied.
De schatting is dat er in 2050 twee derde van de wereldbevolking in steden woont. In de scope van dit onderzoek zijn er een aantal mondiale trends die van invloed zijn, te noemen participatiemaatschappij, urbanisatie, technologische ontwikkelingen en internationalisering. Daarnaast zijn in de gebouwde omgeving klimaatneutraliteit, circulariteit en inclusiviteit onderwerpen die van belang zijn in de huidige maatschappij. Er zijn twee belangrijke ontwikkelingen van invloed op het onderzoek, allereerst is dat de veranderende westerse maatschappij. De rol van de burgers, ondernemers en maatschappelijke organisaties wordt groter, en zij nemen de regie over hun leefomgeving vaker in eigen handen. Daarnaast is er een veranderende eindgebruiker. De huidige generatie – en waarschijnlijk toekomstige stadbewoner – generatie Z wil maatwerk. Het vooruitzicht is dat deze generatie de toekomstige stadsbewoner wordt. Relaties, groepen en instituties zijn flexibel en voortdurend onderhevig aan de veranderingen in deze samenleving. Volgens Bauman is verandering de enige constante in onze vloeibare samenleving. De beschreven mondiale ontwikkelingen geven kort aan dat er een urgentie ligt voor het optimaliseren van de groenbeleving want, de stad wordt voller. Er is onderzoek gedaan naar welke tool hieraan bij kan dragen.
Groen is van belang voor de toekomstige stadsbewoner, draagt bij aan het klimaat en zorgt voor een leefbare stad. Kelly heeft voor haar project gebruik gemaakt van het design thinking proces, waarin kwalitatieve onderzoeksmethoden toegepast zijn. Zij heeft een uitgebreide literatuurstudie gedaan, diepte-interviews afgenomen en focusgroepen opgezet. Op basis van kenmerken en behoeften is ervoor gekozen om de focus te leggen op de leeftijdsgroep tussen 18 – 24 jaar oud. Ter afbakening van de testlocatie is er gekozen voor het Wijnhaveneiland in het centrum van Rotterdam.
De uitkomsten uit de verkenning en verdieping zijn een aantal urgente punten gekomen die de basis vormen voor het eindproduct. De invulling van het product is een tool om de groenbeleving te optimaliseren voor generatie Z op het Wijnhaveneiland. Uit het onderzoek kwam naar voren dat om de groenbeleving voor generatie Z te kunnen optimaliseren, er een diversiteit aan groenvoorzieningen nodig is in de openbare ruimte. Hoe al deze planten verzorgt moeten worden is de grote vraag voor deze generatie. En het is van belang dat individuen het verzorgen van het groen dit samen kunnen doen met buurtbewoners, dit kan mogelijk zorgen voor sociale cohesie. Iedereen heeft zijn eigen plantje, voor de stoep van zijn of haar huis en samen met hun omgeving kunnen ze het groen verzorgen.
PROEFGEVEL stimuleert inwoners van het Wijnhaveneiland om samen met andere buurtbewoners de openbare ruimte in hun (woon)omgeving te vergroenen.