Alle woningen in de geliefde wijk De Wielewaal zullen de komende jaren vervangen worden. In de nieuwe wijk komen oude bewoners terug, maar ook veel nieuwe. Kan de saamhorigheid in de wijk bewaard blijven? De Veldacademie organiseerde drie workshops met professionals, oude bewoners en potentiële nieuwe bewoners.
Wielewaal
De Wielewaal is een wijk in Rotterdam-Zuid. De wijk is erg geliefd onder bewoners, veel van hen wonen er al een hele lange tijd. De oude Wielewaal kenmerkt zich dan ook door een groot saamhorigheidsgevoel. De wijk is echter toe aan vernieuwing, mede doordat de woningen niet langer aan hedendaagse eisen voldoen.
De Wielewaal zal de komende periode geheel vervangen worden door nieuwbouw, dit proces is recent in werking gezet. Het aantal huishoudens zal toenemen en er wordt plek gemaakt voor gezinnen. Dit is in lijn met de verdichtingsopgave van Rotterdam en de ambities van het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid. Een deel van de bestaande bewoners keert terug in de nieuwe wijk. Door de verdichting zullen echter ook nieuwe mensen, van buiten de wijk, zich vestigen in de wijk.
Sociaal programma
Door de betrokken partijen is afgesproken om gelijktijdig aan de fysieke-ruimtelijke herontwikkeling ook aan een sociaal programma. Daarvoor is een sterke gemeenschap onontbeerlijk. De ambitie is daarom om ook in de nieuwe Wielewaal een hechte gemeenschap te ontwikkelen, samen met de bewoners. Daarbij is het idee dat iedereen betrokken wordt en huidige en nieuwe bewoners elkaar leren kennen, interesses delen en fijn samenleven. Men streeft naar een verscheidenheid aan mensen en initiatieven in de wijk, samengebracht onder de noemer ‘Allemaal Wielewaal’.
Drie workshops
Ter ondersteuning van deze community buildingorganiseerde Veldacademie drie workshops. Tijdens de eerste workshop zijn professionals tot een gezamenlijk begrip van community building gekomen: “Community building is een proces dat van belangen van diverse individuen en groepen collectieve belangen maakt waardoor zij een gevoel van verbondenheid ervaren. Het is letterlijk het bouwen van een gemeenschap waarbij gedeelde belangen en opvattingen uitdrukking krijgen in activiteiten en ruimtelijke kwaliteiten.” Vervolgens zijnrichtlijnenen geformuleerd waarbinnen dit binnen de nieuwe Wielewaal gestimuleerd en gefaciliteerd kan worden.
Tijdens de tweede workshop zijn de wensen en behoeften van (potentiële) bewoners van de nieuwe Wielewaal geïnventariseerd. Daarbij maakten we onder meer gebruik van Mentimeter, een online tool waarmee je snel reacties van deelnemers op kunt halen. Middels een kaartenspel zijn deelnemers ondersteund bij het maken van keuzes, zo werd duidelijk wat er écht nodig is in de wijk en wat een nice-to-have is. Op de toplijst stonden: een collectieve ruimte met speeltuin, een park met gemeenschappelijke tuin en organiserend vermogen.
De derde workshop had als doel interventies te formuleren voor professionals die community building in gang zetten of faciliteren in de Wielewaal. Het ging over interventies zoals het oprichten van een programmacommissie en het aanleggen van een gemeenschappelijke tuin. In de workshop was veel aandacht voor de vraag wie wat kan doen, nu en in de toekomst – want gemeenschapsvorming is een langlopend proces met twee fasen: een aanloopfase en een fase waarbij professionals vertrekken uit de wijk en bewoners het zelf moetne doen. De rollen en acties werden uitgewerkt aan de hand van een matrix in de vorm van een tijdlijn
Verslag
Het verslag en plan van aanpak liggen inmiddels bij de opdrachtgever. De Veldacademie blijft betrokken de komende periode, waarin de nieuwe Wielewaalgemeenschap vorm gaat krijgen.