Afstudeerproject Derk Wijtsma
Het doel van dit onderzoek is om milieumaatregelen te vinden, die door tegemoet te komen aan de wensen en behoeften van de bewoners en de woningbouwcorporatie, kunnen helpen om de sociale problematiek te verminderen. Het betreft een complexe opgave met sociale- en milieu problematiek ("ongelukkige" bewoners) in sociale huisvesting met achterstallig onderhoud. De complexiteit komt voort uit de, veelal tegenstrijdige, belangen van de diverse partijen die met het gebied te maken hebben en de omgang met de bestaande situatie. De hoofdvraag: "Hoe kunnen de wensen en behoeften van de bewoners en de eigenaar van de Dura Coignet portieketagewoningen in Rotterdam Lombardijen worden behartigd op een milieuvriendelijke manier?" wordt beantwoord met een synthese van de antwoorden van de deelvragen. Het onderzoek wordt ingekaderd door het te richten op deze specifieke locatie. Binnen deze locatie zijn de wensen en belangen van de bewoners onderzocht door middel van literatuuronderzoek, interviews en een enquête. Daarnaast is er op basis van literatuur een inventarisatie gemaakt van milieumaatregelen die in dit gebied gerealiseerd zouden kunnen worden. Het antwoord op de hoofdvraag is waar belangen van bewoners en de woningbouwcorporatie, overlappen met milieumaatregelen.
Om de hoofdvraag te beantwoorden is deze opgesplitst in behandelbare delen. Dit heeft geleid tot de volgende vier deelvragen:
1. Wat zijn de kenmerken en de sterke en zwakke punten van de Dura Coignet portieketagewoningen en hun omgeving in Rotterdam Lombardijen?
2. Wat zijn de wensen en behoeften van de bewoners van de Dura Coignet portieketagewoningen in Rotterdam Lombardijen?
3. Wat zijn de wensen en behoeften van woningcorporatie Havensteder ten opzichte van de Dura Coignet portieketagewoningen in Rotterdam Lombardijen?
4. Welke maatregelen aan de Dura Coignet portieketagewoningen in Rotterdam Lombardijen en de lokale omgeving zouden de milieubelasting (schade aan milieu) kunnen verlagen?
Aan veel bewonerswensen blijkt tegemoet gekomen te kunnen worden met milieuvriendelijke maatregelen. Wanneer correct uitgevoerd, zouden nagenoeg alle milieumaatregelen directe voordelen op kunnen leveren voor de bewoners. Deze voordelen liggen op het gebied van gezondheid en comfort, maar ook in het beperken van overlast, veiligheid, controle, ontspanning, een aantrekkelijke omgeving, meer groen, het stimuleren van sociaal contact en ze kunnen in sommige gevallen op de langere termijn ook financieel voordelig zijn. Allemaal elementen die bewoners aangeven belangrijk te vinden. Daaruit blijkt een sterke overlap tussen milieumaatregelen en bewonerswensen. Binnen de wensen van de corporatie bestaat een conflict tussen wensen die goed zijn voor mens en milieu aan de ene kant, en de noodzaak voor financiële continuïteit aan de andere kant. Daarbij komt dat de investerende partij niet altijd de partij is die de (financiële) baten geniet. Financiering van veel milieumaatregelen is daardoor moeilijker. Mogelijk is dit probleem met toekomstige onderzoeken op te lossen. In antwoord op de hoofdvraag van dit onderzoek kan worden gesteld dat meeste wensen en behoeften van bewoners, en een deel van die van de corporatie, kunnen worden behartigd op een milieuvriendelijke wijze door milieumaatregelen te betrekken bij het ontwerp vanaf de allereerste planvorming.