Wil je ontwerpen voor de echte stad? Wil je leren om goed uit te vragen wat gebruikers willen, om belangen van stakeholders te wegen en zo bij te dragen aan het oplossen van echte stedelijke problematiek? Bij Veldacademie kun je als masterstudent Architectuur en Stedenbouw onderzoek doen in de praktijk en maak je een ontwerp dat daadwerkelijk aansluit bij de vraag en behoefte van een Rotterdamse wijk. Je project geef je zelf vorm, in overleg met je docenten vanuit de universiteit en de praktijkdocent vanuit Veldacademie. Zo kan je aan de slag met je eigen fascinatie voor een bepaald onderwerp of gebied.
“De onderzoeksmethodiek en strategie van Veldacademie waarbij studenten uit meerdere disciplines de wijken in gaan om zich te verdiepen in sociaal-ruimtelijke problemen spreekt mij erg aan. Je krijgt de kans om de reële menselijke kant te integreren in je ontwerp en je bezig te houden met wat werkelijk speelt in Rotterdam.”
Guus Speelberg, student van de Master Architecture aan de TU Delft, 2020
Actuele onderwerpen zijn onder meer gezondheid, inclusiviteit, diversiteit, talentontwikkeling en duurzaamheid. Je bent vrij om een eigen onderwerp te kiezen, zolang het maar maatschappelijk relevant is. Tijdens het kennismakingsgesprek formuleren we samen een project dat aansluit bij jouw interesses en de actuele ontwikkelingen in de stad.
In het eerste semester (MSc 3) doe je ontwerpend onderzoek en bepaal je de kaders voor je ontwerpopgave. Je werkt samen met medestudenten aan een opdracht die we ‘vakoefening’ noemen. Tijdens deze concrete opdracht leer je een wijkanalyse maken volgens de methodiek van Veldacademie, ga je in gesprek met bewoners en opdrachtgevers en organiseer je een bijeenkomst om de bevindingen te bespreken. Hierbij doe je vaardigheden en inzichten op die ook relevant zijn voor je individuele project. Met de afstudeergroep organiseer je een excursie om relevante voorbeeldprojecten in binnen- en buitenland te bezoeken.
In het tweede semester (MSc 4) werk je je ontwerp uit. Dit kan bijvoorbeeld een wijkgebouw of school zijn, een woningcomplex voor mensen met een zorgvraag of een herinrichting van een park. Gedurende het proces test je het ontwerp door het voor te leggen aan diverse praktijkexperts.
De studio is geschikt voor studenten die gefascineerd zijn door maatschappelijke uitdagingen, nieuwsgierig zijn naar het dagelijks leven in Rotterdamse wijken, een interdisciplinaire onderzoeks- en ontwerpbenadering zoeken en openstaan om samen met meerdere belanghebbenden zoals bewoners, ondernemers, woningcorporaties, projectontwikkelaars, onderzoekers en ambtenaren samen te werken.
Op de Veldacademie afstudeerstudio zijn de reguliere regels van de examencommissie van de TU Delft van toepassing. De praktijkmentor van Veldacademie is onderdeel van het mentorenteam van de faculteit. Deze bestaat uit een onderzoeksdocent, een ontwerpdocent en een bouwconstructiedocent.
FACTS
- Start studio’s: Q1 en Q3
- Looptijd: 2 semesters
- Studiepunten: 55 EC
- Inschrijving: in BIS met course code AR3RE100
- Maximaal aantal studenten: 15
- Verantwoordelijke begeleiders: Dr. Ir. Machiel van Dorst en Ir. Otto Trienekens
Voor vragen of meer informatie, mail naar andrea@veldacademie.nl
AFSTUDEERprojecten