In haar afstudeerproject 'Hier en Daar’, doet Oukje een ontwerpgericht onderzoek naar het potentieel van stedelijke ontwerpprocessen om de waarde van connectiviteit voor een context met een hoge mate van residentiële diversiteit te bevorderen.
Het belang van connectiviteit binnen residentiële diversiteit wordt steeds meer erkend in tijden van toenemende polarisatie rond economische en etnische diversiteit. Vanwege : 1) erosie van instellingen zoals familie en kerken, 2) een toename van homogene netwerken, 3) een toename van stedelijke plaatsen zonder duidelijke banden met elkaar, en 4) een opkomende neiging van hoge inkomens en hoogopgeleide bewoners om zich af te sluiten binnen de gebouwde omgeving. Hierdoor wordt het vermogen van ruimte om één-op-één interacties binnen residentiële diversiteit mogelijk te maken in twijfel getrokken.
Binnen het onderzoek is gebruik gemaakt van meerdere methoden; literatuur, reflectie, veldwerk, mapping en ontwerp. Resultaten worden geïllustreerd voor het case study gebied Schiemond en omliggende gebieden in Rotterdam West. Het onderzoek resulteerde in een stappenplan voor stedenbouwkundigen waarin vier stappen worden uitgelegd die kunnen worden ondernomen voor toewijzing aan ruimtelijke interventie.
- Verkennende intentie
Omvat een reflectie op eigen motieven en ontwikkelt een definitie van de waarde van connectiviteit. - Aanpassing
Vereist de ontwikkeling van een houding ten opzichte van residentiële diversiteit die recht doet aan zijn complexiteit. - Analyse
Hier worden stedelijke condities gerelateerd aan connectiviteit in residentiële diversiteit, onderzocht. - Ontwerp
Kunnen deze bevindingen worden vertaald in een nieuw type verbindingsruimten door ontwerpprincipes toe te passen, met behulp van ontwerprichtlijnen.
Alle stappen worden ondersteund door ontwerpmechanismen die het stedelijke ontwerpproces kunnen verlichten, waargenomen vanuit het eigen waarde gevoelige ontwerpproces van Oukje.