Wijkinventarisatie maatschappelijke initiatieven – project gebiedsontwikkeling
In deze module leer je een wijk te analyseren en daarmee je ontwikkelplannen voor de wijk te onderbouwen. Deze wijkinventarisatie is onderdeel van het project Gebiedsontwikkeling aan de Hogeschool Rotterdam.
De module is bedoeld voor tweedejaars studenten Vastgoed & Makelaardij.
Je werkt samen met andere studenten aan een inventarisatie van maatschappelijke initiatieven in een Rotterdamse wijk. Denk daarbij aan een buurthuis, speeltuinvereniging of daklozenopvang. Deze plekken hebben vaak ook een sociale functie doordat het belangrijke ontmoetingsplaatsen zijn voor mensen. beeld van de sociaalfysieke infrastructuur in de wijk. Elk team krijgt een aantal initiatieven toegewezen om te onderzoeken. Je verzamelt informatie over deze initiatieven via desk research, veldwerk in de wijk of via een (telefonisch) interview. Zo leer je hoe je interviews moet houden, raak je bekend met GIS-methodieken en leer je de kneepjes van het veldwerkvak. De opbrengsten van de interviews geven inzicht in de sociale netwerken die verbonden zijn aan de plek.
De kennis die jullie verzamelen, voeren jullie in op een digitaal ophaalportaal. Dit portaal is een online kaart van Rotterdam waarop je de opbrengsten van het interview invult en aan de bijbehorende locatie koppelt. Zo komt alle informatie bij elkaar samen op één grote GIS-kaart van de sociaal-fysieke infrastructuur van zes Rotterdamse wijken. De ingevulde opbrengsten zijn real-time zichtbaar voor andere studenten. Met behulp van deze rijke gemeenschappelijke kennisbron maak je een wijkanalyse, die je gebruikt om je beleidsadvies voor de gebiedsontwikkeling van de wijk te onderbouwen. Ook maak je een ontwikkelplan voor een leegstaand pand in de wijk, waarbij je de gegevens uit de wijkinventarisatie gebruikt.
Facts
- Start ontwerpproject: Q1
- Looptijd: kwartaal
- Studiepunten: onderdeel van het vak gebiedsontwikkeling - 8 ECTS
- Maximaal aantal studenten: 200
- Verantwoordelijke begeleiders: Ir. Maarten van der Maas, Ir. Marthe van Gils
- Samenwerking met: Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie (EMI)